Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Ο ποιητής της δικής μας ζωής»



Από την παρουσίαση του «Αγνωστου Βάρναλη» το σημείωμα του Γιώργου Χουρμουζιάδη. Μαζί με αυτό αναρτούμε και τρία βίντεο – ρεπορτάζ από την εκδήλωση που ανέβηκαν πρόσφατα στο yutoube από τον ιστοχώρο thess-voice.com, με αποσπάσματα από όλες τις ομιλίες.  


Αν  και πάντοτε το λέω πως τα βιβλία δεν παρουσιάζονται, αλλά διαβάζονται, πιστεύω ότι ο «Άγνωστος Βάρναλης» του Ηρακλή Κακαβάνη, αξίζει και να διαβαστεί και να παρουσιαστεί. Γιατί, έστω και με ένα συνοπτικό τρόπο, πρέπει  να ειπωθεί δημόσια πως  στο βιβλίο αυτό ο Βάρναλης δεν παρουσιάζεται μόνο ως ένας ποιητής μέσα από τα λίγα παραδείγματα της ποίησής  του, αλλά και ως άνθρωπος με συγκεκριμένη άποψη για την εποχή του και την κοινωνία, όπου αυτός ζει και εμπνέεται. Έχουμε, επομένως στα χέρια μας μια ανθρωπολογική μελέτη ενός σημαντικού ποιητή, κι αυτό σημαίνει πως έχουμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Ηρακλής Κακαβάνης προσπαθεί, και το κατορθώνει, να  μας περιγράψει τη ποιητική διαδικασία που μεταλλάσσει τα  καθημερινά βιώματα ενός ευαίσθητου ανθρώπου, σε ποιητικό λόγο όχι υπερβατικό, αλλά άκρως περιγραφικό, παλλόμενο από γνώση, θυμό, πικρία, θλίψη, αποφασιστικότητα. Έτσι ο Βάρναλης μέσα από το Βιβλίο του Ηρακλή  δεν είναι πια «άγνωστος». Γίνεται ο δικός μας άνθρωπος. Ο ποιητής της δικής μας ζωής. Μιλάει τη δική μας γλώσσα και πονάει με τον δικό μας τον τρόπο. Και τα καταφέρνει όλα αυτά ο αποψινός συγγραφέας μας με απλό τρόπο, χωρίς δυσνόητες αναλύσεις που μας έχουν συνηθίσει οι ειδικοί, και με τις οποίες πολλές φορές δε μας εξοικειώνουν με το αναλυόμενο είτε είναι ποίηση αυτό είτε πεζογραφία, αντίθετα, μας απομακρύνουν.
Ευχαριστώ, λοιπόν, τον καλό μας Ηρακλή για το συγγραφικό του «άθλο», και ελπίζω στην παρουσίαση του άλλου βιβλίου του να είμαι κι εγώ παρών. Σας χαιρετώ. Ηρακλή ευχαριστώ!

Γ.Χ.Χουρμουζιάδης





με το τρίτο video με αποσπάσματα από τις ομιλίες των Περικλή Παυλίδη, Γιώργου Χουρμουζιάδη και Ηρακλή Κακαβάνη, υπάρχει ένα προβληματάκι όποτε για να το δείτε πατείστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου