Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Παρουσίαση του «Αγνωστου Βάρναλη στη Θεσσαλονίκη»



Στις 21 Απρίλη 2103 στην στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιαγράφου - συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του».

Ανήμερα της επιβολής της 7χρονης στρατιωτικοφασιστικής χούντας των συνταγματαρχών είναι μια ευκαιρία να μιλήσει κανείς για το λόγο και τη στάση ζωής του Κώστα Βάρναλη που παραμένει πεισματικά επίκαιρος στις μέρες μας. Σήμερα που ζητούν από το λαό υπομονή και θυσίες για τη «σωτηρία της πατρίδας» ο Βάρναλης θέτει το ερώτημα, ποιας πατρίδας; Του λαού που παράγει τον πλούτο αλλά δυστυχεί και υποφέρει, ή μιας χούφτας παράσιτων που τον κλέβουν;
«Δικιά σας η πατρίδα, μα τίποτα δικό σας μέσα σ' αφτήνε: χωράφια και παλάτια, καράβια και χρήμα, Θεοί κι εξουσία, σκέψη και θέληση - όλα ξένα!...»

Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Φαρσακίδης, Εικαστικός-Ζωγράφος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αρχαιολόγος-Καθηγητής Α.Π.Θ., Περικλής Παυλίδης, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ., Σοφία Τεμεκενίδου, Φιλόλογος, Γιώργος Σαρρής, Τραγουδοποιός και Γιάννης Καλατζόπουλος, Ηθοποιός. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος-Ποιητής Απόστολος Λυκεσάς.

Μελοποιημένα τραγούδια του Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο Μάκης Σεβίλογλου με το συγκρότημά του.
Ομάδα ηθοποιών της Θεσσαλονίκης θα αποδώσει υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου την κατάθεση του Κώστα Βάρναλη στη δίκη Λουντέμη το 1956.
Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ποιητή και ρεποτάζ από την πάνδημη κηδεία του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου